Előleg és végszámla

Baló Péter által megosztott ötlet 4 years ezelőtt
Megfontolás alatt

Kedves Fejlesztők!


Voltam a március 8.-i eCommerce tréningen és belekezdtem a tesztelésbe. Jelenleg Barion-Billingo párossal.

Magán a tréningen is felmerült, egy könyvelő hölgy vetette fel és a Krem Attila által tartott videón is jelezték, hogy átutalásos fizetési mód esetén, amennyiben nem esik egybe a fizetés beérkeztetése és a teljesítés, akkor a beérkeztetésekor (függetlenül attól, hogy részösszeg vagy a teljes összeg került átutalásra) előleg számlát kell kiállítani. Majd később a teljesítés előtt vagy után egy végszámlát.

A számlák tartalmára vonatkozóan álljon itt a szamlazz.hu részletes információja, amely ezen a linken található:

https://www.szamlazz.hu/blog/2013/03/elolegszamla-es-vegszamlazas/?gclid=CjwKCAjwnLjVBRAdEiwAKSGPI7Tsxi5RkEL6HeAAkSz1TsOXD0SHm5gW79B3dZYphOqrOSUPLfkaRBoCLNAQAvD_BwE


Az érdeklődésem odáig fajult, hogy még az ÁFA törvénynek az ide vonatkozó részét is elolvastam, hogy még jobban képben legyek, meg egy csomó cikket a neten.

Mivel a rendszer jelenleg nem kezeli az előlegszámlát (ez a megnevezés 2004-ben meg is szűnt, ez is csak egy normál számla) kísérleteket tettem, hogy a jelenlegi lehetősekkel ki lehetne e hozni valamit. Röviden, nem sikerült.

( A Billingo-s számla kiállításnál próbaként nem végszámlát, hanem előleg számlát állítottam be a [belső] átutalás kivezetése űrlapban és a PDF-ben nem számlát kaptam, hanem díjbekérőt.)


A kérdést két részre osztanám:


A./ Aki előre utalás során átutalja a teljes összeget. Az összeg beérkeztetésekor kerül kiállításra az előleg számla a teljes összegről, majd a teljesítéskor vagy ahhoz közeli időben készül a végszámla kétsorosan egy plusz és egy mínusz sorral immáron NULLA fizetendő összeggel.

B./ Ha valóban csak az összeg egy részét (mondjuk 20%-át) vállalja átutalni a jelentkezéskor,

Erről a megrendelést követően az előleg beérkeztetésekor kap egy előleg számlát.

Majd egy későbbi időpontig átutalja a fennmaradó összeget.

Ennek a fennmaradó összegnek a beérkeztetésekor készül el a végszámla, mely tartalmazza a korábban átutalt előleget és a fennmaradó összeget két sorban.


Viszont ezt a metódust lehetne alkalmazni a bankkártyás fizetés esetén is.

Ahogy kifizetésre kerül az előleg, azonnal megkapja az előleg számlát, majd mikor megtörténik a a fennmaradó összeg bankkártyás fizetése, akkor kerül kiállításra a végszámla az előre utalásosnál leírt formában.

Ha most mindezt az automatizmus fizikai megvalósítása felől nézzük, akkor ez az űrlapon egy terméknél( szolgáltatásnál) 2 db. terméket jelent, 2 vagy 4 (ha van szállítási díj is) db szállítási, fizetési móddal.

1. Mosoly tréning előleg

2. Mosoly tréning teljes összeg


Így kétsorosan lehet többféle árú terméket is felvenni.

Ez feltételezi, hogy magában a folyamatban szétválik a kezelés

1. Az előleget utaló kivezetésére készül egy [belső] adatmódosító űrlap. Ehhez szükség lesz egy új fizetési mód státuszra, ami elindítja az előlegszámla automatikus elkészítését, amit egy levélben ki lehet automatikusan küldeni. Ezt egy külön mezőbe menti el a rendszer a jelenlegi díjbekérő és számla mintájára.


2. A fennmaradó összeg kivezetésére is készül plusz egy [belső] űrlap a fennmaradt összeg érkeztetésre, ami használni tudja a Fizetve státuszt és ezzel elindul a végszámla generálása és automatikus kiküldése. Vagy, ha már kifizette az előlegszámlán a teljes összeget a teljesítéskor pl. tréningeknél a tréning napjára időzítve esetleg lehet automatikusan is a végszámlát generálni. De, ha nem időzíthető, akkor kézzel lehet generálni a végszámlát.

3. A bankkártyás előlegnél szintén szüksége lesz egy új fizetési mód státuszra, ami automatikusan bekerül a fizetési módba.Itt viszont, hogy ne legyen kézimunka, az előlegszámla linkjét tartalmazó levélbe lehetne betenni egy olyan linket, ami egy SAPI-s belső landing page-re viszi a jelentkezőt, immáron teljesen kitöltött adatokkal (talán módosítás nélkül is) amit, ha elküld, akkor a fennmaradó összeg kerül kifizetésre bankkártyával, beíródik a Fizetve státusz és megy ki a végszámla linkjét tartalmazó levél.

4. Ha a részösszeg fizetésben is gondolkodunk, akkor az előre utalt vagy bankkártyával kifizetett részősszeg rögzítésre kerül, és amikor elkészül a végszámla ez a részösszeg értéke és a termék vagy szolgáltatás teljes értékének kölönbözete, vagy nulla forint kerül a végszámla második sorába.

4. A fentiek mellett természetesen megmaradna a bankkártyás teljes összeg kifizetés kezelése.


Én már annak is nagyon tudnák örülni, ha az előre utalásnál meg lehetne valósítani az előleg és a végszámla generálást, amikor a teljes összeg kerül utalásra.

Ahogy én inne látom, ehhez talán elég lenne egy plusz fizetési státusz és egy plusz mező az előleg számla linknek.


Azt én is látom, hogy a részösszegek kezelése ennél sokkal bonyolultabb átgondolást igélyel, de nem látom megoldhatatlannak.

Most két cégnek is készítettem bemutatót, és milyen szuper lenne, ha azt mondhattam volna, hogy a SAPI profi módon kezeli az előleg és a végszámlát.

Bízom benne, hogy hamarosan ezt is mondhatom.


Üdvözlettel:

Baló Péter

Replies (2)

photo
1

Az helyzet nálam a következő: szerkesztem az új könyvem, s amikor már látom, hogy mikor jelenhet meg, kb 2 hónappal korábban indítom a kampányt, hogy kedvezményes áron ELŐRENDELÉSBEN megvehető a könyv. Ezért azt kérem a vevőktől, hogy a megrendeléskor a teljes kedvezményes összeget fizessék ki (átutalással vagy kártyával/PayPallal), amikor díjbekérőt, ill. előlegszámlát állít ki a rendszer. (Idáig megy.) Ez biztosítja, hogy összegyűjtsem a gyártási költséget, így befektetni való tőkére nincs szükség. Amikor megjelenik a könyv (kijön a nyomdából), leszállítom a könyveket az előrendelőknek, de egyúttal a végszámlát is ki kell küldenem, a fentiek szerint (egy mínusz és egy plusz tétellel, végösszeg nulla). Ezt azonban a a SAP-ban nem tudom egy mozdulattal megcsinálni (bár trükkös megoldást már hallottam, de még nem értem), hanem neki kell állnom a szamlazz.hu fiókomban, és a kiküldött előlegszámlákból egyenként kell legyártanom a végszámlákat. Pár tucat számlánál ez nem nagy ügy, a szamlazz.hu-ban néhány kattintás, de akkor is külön feladat (miben hibázni is lehet). Ráadásul nincs nyoma az e-commerce listámon.

Az volna jó, ha egy űrlappal el tudnám látni a feladatot, hogy rögzítem a rendszerben, ha leszállítottam az előrendelt könyvet [datum]-kor, akkor a végszámla is automatikusan kiküldásre kerülne.

Köszönettel:

Horváth Csaba, Jachtnavigator

photo
1

...és ahogy elnézem, ezt a problémát két év alatt sem sikerült megoldani :///

photo
photo
1

Sziasztok, ezt mi úgy oldjuk meg, hogy a kártyás fizetés esetén a következő megy a számlára:


"A tanfolyam/konferencia részvételi díja teljes mértékben rendezve így jelen bizonylat egy ELŐLEG-VÉGSZÁMLA ami után további számlakibocsátásra nem kerül sor. Az ügylet teljesítési időpontja a számla kibocsátás időpontja. Jelen bizonylat közvetített szolgáltatást tartalmaz. "


Ha átulalást választanak és befizetik a rendezvény előtt akkor a bef. időpontjában ugyanaz mint fent.

Hozzászólás
 
Attach a file